Digitalni tisak

Digitalni tisak je odlična tehnika tiska zbog visoke kvalitete ispisa i brzine ispisa za male naklade.

Ukoliko razmišaljate o izradi promotivnim materijala  malih naklada pr. do 3000 A5 letaka, 100 plakata, 1000 vizitki, digitalni tisak je najisplativija metoda tiska. Za veće naklade preporučljivo je koristiti offsetni tisak.

Primjer radova:

Koja je razlika između offsetnog tiska i digitalnog tiska?

Doista je važno razumijeti razliku između digitalnog i offsetnog tiska, kako bi razumijeli razliku u cijeni i količinama koje su preporučljve za tisak u svakoj tehnici.

Offsetni tisak ili plošni tisak je starija tehnika tiska, ali danas još uvijek kvalitetnija tehnika kada govorimo o velikim nakladama. Digitalni tisak s druge strane omogućava više varijacija u samom tisku, poput printanja vizitki s različitim imenima, ili kupona sa serijskim brojevima. 
Osnovna razlika je u načinu tiska na papir.

Offsetni tisak

Offsetni tisak, zahtjeva nekoliko koraka prije samog tiska na papir. Potrebno je razviti offsetne ploče, koje se rade od aluminija, višeslojnog metala (bakar-krom) ili plastike. Tisak se bazira na vlaženju nestiskajućih ploha vodom, a tiskovnih ploha bojom. Otisak se zatim prenosi s tiskovne forme (ploče) na gumenu navlaku, te potom preko tiskovnog valjka na tiskovnu podlogu (papir).


Proces izrade tiskovnih (offsetnih) ploča uvijek je fiksni trošak, to znači da je puno prihvatljiviji u velikim tiskarskim nakladama.

Image

Digitalni tisak

Digitalni tisak nema toliko koraka u pripremi, što više, digitalni tisak se odvija direktno s računalne image datoteke preko digitalnog printera na papir. Na taj način se izbjegavju svi troškovi prirema ploča u offsetnom tisku, ali je sama cijena po otisku nešto skuplja u digitalnom tisku. Digtalni tisak omogućava nam printanje na zahtjev te vrlo kratko vrijeme printanja. Velika varijabilnost u otiscima i tisak malih naklada čini ga cijenom i vremenom isplativijom tehikom tiska od offseta.

Kod digitalnog tiska možemo razlikovati laserske i ink-jet pisače. Laserski pisači “spaljuju” prah direktno na papir pri čemu stvaraju otisak. Ink-jet pisači prenose boju na papir u kapljicama što zahtjeva kratko sušenje boje.

Za potrebe tiska do formata SRA3, koristimo laserski Ricoh digitalni printer, dok za veće formate i tisak na različite materijale iz role koristimo ink-jet digitalni pisač velikog formata Epson Surecolor. Više o tisku velikog formata, pročitaj ovdje.

Za potrebe tiska koristimo RICOH IBU 1968 MP C8002digitalni printer. Maksimalna veličina ispisa je na SRA3 papiru, najveće gramaže do 300 g/m2.

Image

Ukoliko vam treba pomoć s odlukom oko tehnike tiska, slobodno nam se javite i preporučit ćemo vam najbolju tehniku za vaše potrebe.

Iako nemamo offsetni stroj, svojim klijentima nudimo opciju offsetnog tiska u suradnji s našim partnerskim tiskarama.